Ομιλία Διοικητή στο 10ο Συμπόσιο Γενικής Ιατρικής

23/10/2010

Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητοί σύνεδροι,
Αξιότιμο προεδρείο,

Είναι μεγάλη η τιμή και η χαρά που βρίσκομαι εδώ για να παρευρεθώ στην τελετή έναρξης του 10ου Παγκρήτιου Περιφερικού Συμποσίου Γενικής Ιατρικής.
Αυτή η εκπαιδευτική συνάντηση, όπως φαίνεται και από το νούμερο (10ο) έχει πλέον καθιερωθεί με την ποιότητα, το πλούτο της θεματολογίας της, αλλά και τη μεγάλη συμμετοχή του ιατρικού κόσμου.

Σύμφωνα με το Royal Australian College of General Practitioners, ο γενικός ιατρός είναι μια σημαντικότατη συνιστώσα του συστήματος φροντίδας υγείας, καθώς προσφέρει την αρχική, τη συνεχιζόμενη, την πλήρη και την σαφώς συντονισμένη ιατρική φροντίδα για όλα τα άτομα, τις οικογένειες και τις κοινότητες και που ενσωματώνει όλες τις τρέχουσες βιοϊατρικές, ψυχολογικές και κοινωνικές αντιλήψεις για την υγεία. Συνεπώς βλέπουμε, σε συμφωνία με τον ΠΟΥ, τον μετασχηματισμό της βιολογικής ιατρικής αντίληψης σε μια απλή συνιστώσα, μεταφερόμαστε δηλαδή σε ένα πολυσύνθετο ορισμό της υγείας που περικλείει και τη ψυχική και κοινωνική ευεξία. Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε πράξη στην Ελλάδα. Η ειδικότητα της γενικής ιατρικής είναι από τις λίγες ειδικότητες που δεν έχει χάσει τη λέξη ιατρός από την περιγραφή της, αναδεικνύοντας την ολιστική της φύση.

Η Γενική Ιατρική είναι ιδιαίτερη ιατρική ειδικότητα, η οποία δεν προσδιορίζεται τόσο από το είδος των νοσημάτων που καλύπτει, αλλά από τον τελείως διαφορετικό, σε σύγκριση με τις άλλες ιατρικές ειδικότητες, τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τα προβλήματα υγείας. Αποτελεί τη βάση κάθε οργανωμένου συστήματος υγείας, αφού είναι η μόνη που μπορεί να παίξει συντονιστικό ρόλο, απαραίτητο για τη λειτουργία του συστήματος. Ο γενικός γιατρός νοιώθει αμήχανος και ανικανοποίητος όταν είναι υποχρεωμένος να προσφέρει υπηρεσίες έξω από ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αλλά και το πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Γενική Ιατρική δεν μπορεί να σχεδιαστεί με ακρίβεια όταν δεν είναι γνωστό το ποιες ακριβώς ανάγκες του συστήματος αναμένεται να καλύψει ο μελλοντικός γενικός γιατρός.

Στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στις ημέρες μας, πρέπει να γίνει εντονότερη η συζήτηση για το μετασχηματισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σε ένα ποιοτικότερο, ορθολογικότερο και ασθενοκεντρικό σύστημα. Πρέπει να εξετάσουμε θέματα που λίγα χρόνια πριν ήταν «ταμπού» και να εφαρμόσουμε πολιτικές υγείας. Θα αναφέρω τρία μόνο ζητήματα, που όμως είναι ιδιαιτέρως κρίσιμα και σημαντικά:

1. Τα πολλά ασφαλιστικά ταμεία, που αναπτύσσουν αρνητικές οικονομίες κλίμακας, πολυδιάσπαση, κατακερματισμό και δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα διαχείρισης των κανονισμών τους, στα Νοσοκομεία. Το πρόβλημα αυτό, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, όπως γνωρίζετε, οδεύει προς τη λύση του. Απομένει όμως η ύπαρξη ενός φορέα για την αγορά υπηρεσιών Υγείας, καθώς και ενιαίας πολιτικής τιμών και συμβάσεων με δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

2. Η διάσπαση των δημόσιων παροχέων υπηρεσιών υγείας. Σήμερα υπηρεσίες υγείας προσφέρει το ΙΚΑ, που εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας, το ΕΣΥ που εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας και ορισμένα πολυιατρεία που εποπτεύονται από τους Δήμους. Δεν είναι δυνατόν να μην είναι όλες οι υπηρεσίες Υγείας κάτω από μια «ομπρέλα», από μια αρχή, προκειμένου να υπάρξει κεντρική εποπτεία και πολιτική και να καταστεί επιτέλους πιο κοντινό όραμα η εθνική πολιτική και ο στρατηγικός σχεδιασμός στην παροχή υπηρεσιών υγείας.

3. Πλήρης αναθεώρηση του τρόπου παροχής της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (και της β-γ/θμιας, αλλά δεν είναι επί του παρόντος). Πρέπει να εφαρμοσθεί επιτέλους ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού και των κέντρων υγείας αστικού τύπου. Εδώ, ο γενικός ιατρός νομίζω ότι έχει εξέχουσα θέση, προκειμένου ουσιαστικά να διασφαλίζει ότι τα περιστατικά που προσέρχονται στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα να είναι, στο συντριπτικό τους ποσοστό, περιστατικά που τυγχάνουν νοσοκομειακής φροντίδας. Γνωρίζω ότι σήμερα οι γενικοί ιατροί δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της Ελλάδος, αν όμως από σήμερα δεν κινηθούμε με σχέδιο και πράξεις, θα δούμε κάποια στιγμή, οι γενικοί ιατροί να επαρκούν μεν για τις ανάγκες μας, αλλά να μην έχουν δημιουργηθεί οι απαιτούμενες δομές υποστήριξης και τότε θα αναζητούμε άλλες δικαιολογίες, άλλους, μέσα σε εισαγωγικά, «βαρβάρους», για να δικαιολογήσουμε την αδυναμία του συστήματος υγείας μας. Νομίζω, ιδιαίτερα με την ανάπτυξη μηχανογραφικών λύσεων που πλέον υπάρχουν, ότι πρέπει μια περιφέρεια, έστω πιλοτικά, να αρχίζει να γυρίζει το «καράβι». Και νομίζω ότι η Κρήτη θα μπορούσε να είναι μια από αυτές, καθώς υπάρχει ζωντάνια και συμμετοχή, όπως φαίνεται και από παρών συμπόσιο.

Συνεπώς το μέλλον του γενικού ιατρού, τουλάχιστον υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, ως βασική συνιστώσα του συστήματος υγείας και ως βασικός συντελεστής της νέας αντίληψης για την υγεία, είναι ευοίωνο.
Τελειώνω εκφράζοντας τα συγχαρητήρια μου στην Οργανωτική Επιτροπή και σε όλους όσους κουράστηκαν για τη διοργάνωση του 10ου Παγκρήτιου Περιφερικού Συμποσίου Γενικής Ιατρικής.
Με τις σκέψεις αυτές θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το βήμα που μου δόθηκε και να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες του συμποσίου.

Μοσχοβάκης Γιώργος
Διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου

 

Αναζήτηση

+
Μετάφραση »
Skip to content