ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΥΨΟΥ, ΓΥΨΟΝΑΡΘΗΚΑ, ΝΑΡΘΗΚΑ ΡΗΤΙΝΗΣ

Ο γύψος που μπήκε στο χέρι η το πόδι σας έχει ανάγκη από ειδική φροντίδα, όπως το ίδιο το χέρι η το πόδι.
Επειδή το χέρι η το πόδι θα συνεχίσει να πρήζεται μέσα στο γύψο για μία – δύο μέρες, είναι απαραίτητο να το βοηθήσετε ώστε να πρηστεί όσο γίνεται λιγότερο. Αυτό γίνεται με τρία μέσα:
1)     ΑΝΑΠΑΥΣΗ: Το γυψωμένο άκρο πρέπει να ξεκουράζεται ψηλά (το χέρι κρεμασμένο με επίδεσμο από το λαιμό η το πόδι πάνω σε 1 -2 μαξιλάρια στο κρεβάτι η σε μία καρέκλα απέναντι από όπου κάθεστε).
2)     ΚΙΝΗΣΕΙΣ: Οι συνεχείς και έντονες κινήσεις των δακτύλων (είτε του χεριού είτε του ποδιού) βοηθούν την κυκλοφορία, απομακρύνουν το πρήξιμο, και συντελούν στη γρηγορότερη επούλωση.
3)     ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Να συγκρίνετε τακτικά το χρώμα των νυχιών του γυψωμένου μέλους με το χρώμα των νυχιών του άλλου μέλους. (Αν τα νύχια είναι βαμμένα πρέπει να ξεβαφούν αμέσως. Επίσης πρέπει να βγουν αμέσως όλα τα δακτυλίδια και οι βέρες, διότι αν το χέρι πρηστεί πολύ μπορεί το δάκτυλο που έχει το δαχτυλίδι να νεκρωθεί). Σε περίπτωση που το άκρο πρήζεται και πονάει, το πρώτο μέτρο είναι να το σηκώσετε όσο πιο ψηλά γίνεται (το χέρι πάνω από το κεφάλι, το πόδι πάνω σε 4 – 5 μαξιλάρια σχεδόν κατακόρυφο) και να κάνετε πολλές ασκήσεις με τα δάχτυλα μέχρι να διαπιστώσετε ότι μετριάζεται το πρήξιμο και στενεύεται το άκρο λιγώτερο μέσα στο γύψο.
 
ΑΝ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΕΣΘΕ ΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΚΙΝΗΣΕΤΕ, ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΩΝ ΝΥΧΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΚΟΥΡΟ Η ΠΟΝΑΕΙ ΤΟ ΑΚΡΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΦΙΧΤΟΣ Ο ΓΥΨΟΣ ΝΑ ΠΑΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΣΤΟ ΚΟΝΤΥΝΟΤΕΡΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ.
Θα αποφύγετε μια τέτοια δυσάρεστη κατάσταση αν ακολουθήσετε τις τρεις παραπάνω οδηγίες.
 
Για να έχει ο γύψος όλη του την αντοχή θα περιμένετε να στεγνώσει τελείως (όχι μόνο να πήξει). Θα τον αφήσετε έξω από ρούχα, σεντόνια, μπατζάκια η μανίκια. Αυτό χρειάζεται συνήθως μία με δύο μέρες, κάπως λιγότερο χρόνο το καλοκαίρι και περισσότερο τον χειμώνα. Σε καμιά περίπτωση δεν θα πλησιάσετε τον γύψο σε φωτιά, σόμπα, ή το πιστολάκι για τα μαλλιά – κινδυνεύετε να προκαλέσετε βαριά εγκαύματα.
Ο γύψος χαλάει με την υγρασία, γι αυτό πρέπει να μένει στεγνός συνέχεια. Θα προσέχετε όχι μόνο τις βρύσες στο σπίτι, αλλά και την κυκλοφορία σας έξω όταν βρέχει.
Καθαρίζετε τα δάχτυλα με υγρό πανί, ώστε ο γύψος να είναι ανέπαφος. Σε καμμία περίπτωση δεν θα τον αφήσετε σε επαφή με χημικά (χλωρίνη, ξύδι, οινόπνευμα κλπ). Αν έχετε νάρθηκα από συνθετική ρητίνη, πάλι θα τηρήσετε όλες τις οδηγίες για να μείνει στεγνός ο νάρθηκας, διότι η ρητίνη δεν επηρεάζεται απο νερό και χημικά, αλλά επηρεάζεται το δέρμα σας, και πολλές δερματίτιδες έχουν αναπτυχθεί εξ αιτίας αυτής της παρεξήγησης.
Ποτέ μην σπρώχνετε αντικείμενα (έστω και βαμβάκι) μέσα στον γύψο, προσπαθώντας να ξύσετε το δέρμα η να κρύψετε κάτι. Τα αντικείμενα κινούνται και μπορεί να προκαλέσουν νέκρωση. Αυτό θα το εξηγήσετε με πολύ υπομονή στα παιδιά που έχουν γύψο, γιατί συχνά προσπαθούν να ξυστούν εκεί σπρώχνοντας ένα μολύβι, δεν μπορούν να το βγάλουν, αυτό χάνεται στο βάθος του γύψου, ντρέπονται να το πουν και υποφέρουν απο νέκρωση του δέρματος άδικα.
Ο γύψος σας έχει ορισμένο μέγεθος που είναι απαραίτητο για τη σωστή θεραπεία σας. Μην προσπαθείτε να βγάλετε μόνοι σας διάφορα κομμάτια το γύψου για να τον κάνετε πιο βολικό.
 
ΡΥΘΜΙΣΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΑΙ ΦΕΡΝΕΤΕ ΠΑΝΤΟΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.
Τηλ. κέντρο νοσοκομείου 28310 87100, γραφείου εξωτερικών ιατρείων 28310 87243, εξ. ορθ. ιατρείου 28310 87195, τμήματος επειγόντων 28310 87236